دکتر پیمان دوستی ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ با تعریف خودکشی به عنوان «هر نوع اقدام به دست خود برای پایان دادن فوری یا تدریجی زندگی که امروزه ۱.۵ درصد از مرگ و میرهای جهان به این دلیل اتفاق می افتد» به خبرنگار ایسنا گفت: به طور کلی در بحث خودکشی مفاهیم مختلفی وجود دارد که این مفاهیم با یکدیگر متفاوت هستند. برای مثال، خودکشی کامل و موفق، افکار خودکشی، برنامه خودکشی، اقدام به خودکشی، تهدید به خودکشی، ژست خودکشی و رفتارهای خودتخریبی از جمله این مفاهیم هستند و صرف نظر از خودکشی کامل و موفق که زندگی فرد پایان یافته است و دیگر کاری از دست کسی بر نمی آید، هر یک از دیگر مفاهیم نیازمند مداخلات خاص مربوط به خود هستند.
به گفتهی این روانشناس، خودکشی و تمام مفاهیم مربوط به آن، دارای عوامل پرخطری است که برخی از عوامل با اختلالاتی همراه بوده و برخی صرفاً ناشی از برخی فشارها هستند. عوامل پرخطر خودکشی شامل افسردگی اساسی (خصوصا افسردگی همراه با اضطراب)، احساسهای طردشدگی، بیکَسی، و ناامیدی، مصرف مواد و الکل، اختلالات شخصیت، اسکیزوفرنی، حملات وحشتزدگی، استرس پس از ضربه، اختلال دوقطبی، فقدان و از دست دادن، سابقه اقدام به خودکشی قبلی (یا افکار خودکشی قبلی) و عوامل موقعیتی مثل مشکلات شغلی، تحصیلی و خانوادگی است.
وی درباهی عوامل تاثیرگذار بر وقوع خودکشی در دوران پاندمی، گفت: یافتههای پیشین از تحقیقات صورت گرفته در دوران پاندمی کرونا نشان میدهد که در این دوران اختلال سازگاری حدود ۲۲ درصد افزایش یافته است که این امر ممکن است به دلیل تغییر شرایط زندگی، شغلی و تحصیلی باشد. از سوی دیگر سایر پژوهشهای صورت گرفته خبر از افزایش اختلالات افسردگی، اضطرابی و استرس پس از ضربه میدهند که همه این موارد جزء عوامل پر خطر خودکشی محسوب میشوند. به زبانی ساده تر، شرایط پاندمی از یک سو برای برخی افرادی که قبلا در معرض عوامل پر خطر خودکشی نبودند، این عوامل را ایجاد کرده است و برای افرادی که از پیش با عوامل پرخطر مربوط به خودکشی روبرو بوده اند، ریسک انجام رفتارهایی چون اقدام به خودکشی را بالاتر برده است.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: از جمله برخی نشانههای هشدار دهندهای که اطرافیان میتوانند به آنها توجه کنند و آنها را جدی بگیرند. مواردی شامل تغییر در عادتهای خواب و خوراک، کنارهگیری از دوستان، اطرافیان و فعالیتهای روزمره، احساس گناه، رفتارهای خشونتآمیز توام با طغیان و فرار از منزل، مصرف مواد و الکل، بیتوجهی به سر و وضع خود، بخششهای ناگهانی اموال، شاد شدن ناگهانی پس از یک دوره طولانی غمگینی، تغییرات قابل ملاحظه شخصیتی و بیحالی همیشگی و مشکل در حفظ تمرکز است.
دوستی در پایان با بیان این که «برخی عوامل وجود دارد که میتواند برای فرد به شکل یک محافظت کننده در برابر خودکشی عمل کند»، گفت: یکی از مهمترین عوامل، داشتن شبکههای اجتماعی و حمایتی است به طوری که فرد ارتباطات اجتماعی نزدیک و صمیمانهای را تجربه کند. یادگیری مهارتهای حل مساله و شیوه کارآمد برخورد با مسائل روانشناختی از دیگر عوامل محافظت کننده مهم است. در دسترس بودن روان شناس یا مشاور نیز یکی دیگر از عوامل محافظت کننده در برابر خودکشی محسوب میشود. دیگر عواملی که ریسک خودکشی را پایین میآورند، شامل متاهل بودن، فرزند داشتن، احساس امید و امنیت شغلی، باورهای مذهبی و دشواری در دست یافتن به وسایل کشنده است.
دبیر: رقیهالسادات حسینی
خبرنگار: یگانه کربلایی